Saturday, September 17, 2011

Hidup Ibarat Keretapi



Hidup ini ibarat menaiki keretapi. Terdapat banyak laluan dan perhentian yang harus dilalui untuk kita sampai ke destinasi yang ingin dituju. Di setiap laluan itu akan terdapat gerabak yang akan bergerak dari satu perhentian ke perhentian yang lain. Dan dalam gerabak tersebut kita akan bertemu dengan insan yang mempunyai bermacam ragam. Ada antara insan itu akan membantu kita namun tidak kurang juga yang akan menjatuhkan kita. Setiap insan tersebut akan mengajar kita sesuatu yang berguna yang kita boleh bawa ke gerabak seterusnya. Dan sesampainya kita ke perhentian, ada antara kita akan turun untuk ke gerabak lain, manakala yang lain kekal di gerabak yang sama. Apabila gerabak itu bergerak dan menuju ke perhentian seterusnya, kitaran yang sama akan berulang.

Insan-insan yang kita temui di gerabak sebelumnya, mungkin tidak akan dapat kita temui lagi kerana laluan kita sudah berbeza. Adapun dapat kita menemui mereka, mungkin hanya sekilas pandang di perhentian atau cuma sebentar dan sekadar untuk bertegur sapa kerana kita harus ke segera gerabak masing-masing agar tidak ketinggalan. Selepas pertemuan itu, kita akan kembali bersendirian, di gerabak masing-masing.

Wednesday, August 3, 2011

Puasa oh Puasa

Salam Ramadhan semua. Rsnya msh x terlambat lg kan. Hihihihi. Thn ni la 1st time puasa fully kat rumah sejak msk matriks. Happy la jg tp sikit sedih sbb x dpt thn ni maybe puasa terakhir sbg student. Dah x merasa sahur dlm dorm, bukak puasa dgn member2. Huhuhu....

Waktu kat matriks dulu mmg x merasa lgsg puasa kat rumah. Blk mlm raya. Sayunya. Sampai2 je rmh dh siap sedia semua. Thn tu x buat kek lapis, x tlg mama masak & abah kemas rumah. Tp dpt merasa berbuka kat KFC. Hahahaha. Ye la dah flight dr KK ke Kuching pkl 7 lbh (kalau x slp) pastu berbuka waktu KK time tu dlm 6.30. So, kat KFC je la (dah tu je yg ada kat situ). Nsb baik ada kwn kpd member temankan (kwn Fiffy si Jure). Lps berbuka tu baru tau yg dia x puasa sbnrnya. Tp nmpk mcm org puasa & dia respect org lain yg puasa.....

Waktu aku kt USM Eng Campus plak lg trk. X blk rumah lgsg. Raya kat rumah mak cik kat Batu Gajah Perak. Sbbnya, my parents nk blk sana. Sengal tol. So, merasa la sahur + berbuka waktu Perak plak. Ye la thn lps merasa waktu Labuan & KK yg awal. Honestly, both my sister & I x suke raya kat situ. Boring. The feeling is not there. Tp apa nk buat, dah terpaksa kn. So, me & my sister buat keputusan x nak raya kat semenanjung lg dah. Hehehe....

Thn berikutnya aku pindah dr Eng Campus ke Main Campus. Sbb2 nya biarlah aku saja yg tau. Dgn my parents pun aku x bgtau sbb sbnrnya. Thn tu ok la. 1 mggu cuti raya so sempatlah balik & finally buat kek lapis. Puasa kat rumah pun kejap je dlm 3 hari kalau x slp. Tp ok la drpd x ada lgsg kn.

Thn lps plg best. USM bg cuti 2 mggu utk raya. Hahahaha. Blk rumah awal 1 mggu raya pun 1 mggu. So, dpt la buat kek lapis 5 jenis pastu bg kat kwn2 USM yg mengidam sgt nk mkn. Hihihihi.

Tp thn ni la yg plg best sbb KPTM bg cuti 4 bln kat kitaorg. Mmg sah2 la puasa kat rumah 100%. Dan thn ni aku jd tukang masak kat rumah. Hehehehe. Aku la yg msk utk berbuka & sahur. Mak aku rehat je la. Tp thn ni x buat byk kek. Mls la plak thn ni. Lgpun xda sapa2 yg mtk (ada sbnrnya tp sbb aku blk awal so takut kek tu rosak).

So, ni la pengalaman puasa aku sejak tggl kn rumah & kembali semula. Hehehehe. Ok la skrg dah pukul 12. Nk fikir nk msk apa utk berbuka nnt. Nk jenguk peti ais plak. Till then.....

P/S: EEEEEEEEEEEE. Geram btl la. Aku msk sedap2 tp x habis sbb semua dok balun air. Hr ni msk sikit je. Ngeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Saturday, July 30, 2011

Aku Suka Flight Awal Pagi

Aku tau ramai yg x suka flight awal pagi. Alasan???? Ssh nk bgn. Btl x???? Tp sebaliknya plak dgn aku. Aku sgt suka kalau naik flight awal pg ni. BTW flight awal pg adalah flight dr pukul 4-8 pagi tp rsnya xda flight seawal 4. Biasanya yg plg awal pun pkl 6.

Kenapa aku suka sgt flight awal pg ni???? Sbb pertama, xda org kat airport. Aku ni jenis yg sgt x suka nk queue  panjang2 kat kaunter check-in/baggage drop & x suka menunggu (x penyabar la ni kiranya). Lemas la. Lgpun aku x leh berdiri lama2. Lenguh plus aku ni mmg x leh dok diam. So flight awal pagi ni jrg ada org nk naik except kalau org tu nk sampai awal ke destinasi. Biasanya flight awal pg ni x sampai 50 org je yg naik. So bila check ini senang je. X pyh nk tggu lama2

Tp sbb yg plg utama adalah tiket murah. X ksh la mn2 airline pun, flight awal pg mrupakan tiket flight paling murah selain flight lwt mlm (flight lwt mlm adalah flight dr pkl 10-12 mlm). But in contrast, flight lwt mlm merupakan flight yg plg aku x suka. Knp???? Ok. Lets compare between the 2 flights time. Advantage kedua2 flight adalah ianya murah & disadvantage adalah dr segi keselamatan (agak bahaya utk terbang kalau keadaan gelap [sila rujuk air crash investigation]. pilot mgkn alami vertigo). Tp at least flight awal pg kita sampai je destinasi hari dah siang tp kalau flight lwt mlm hari msh lg gelap. Btl x.....

Hehehehe. Post ni bkn nk pengaruhi siapa2 sbb msg2 ada preference sendiri bila nk naik flight. Ok. Till then....

Thursday, July 28, 2011

Harry Potter and The Deathly Hallows Part 2

Sebenarnya dah agak lambat aku review pasal movie ni. Aku pg tgk last week. Tp mmandangkan aku mls nk bukak blogspot so baru hari ni la aku nak review.

Sblm blk cuti hari tu aku tgk la senarai movie yg akan kluar. Dlm byk2 tu aku pilih 2 je, Pirates of The Caribbean & Harry Potter. Kedua-dua movie ni mmg x mengecewakan aku lgsg. Best giler.....


Okla. Aku nk review psl movie ni. A perfect ending for a wonderful series. Aku tgk dr 1st movie lg. So, mmg mesti tgk sampai habis. W/pun ada a few yg ok je but the ending was superb. I watch them grow in the movie. Bknnya slalu kita dpt tgk watak dlm sesebuah filem it berkembang.

Dlm movie ni kita tgk byk character from previous movie kembali, Terharu tgk kwn2 Harry berkorban utk tlg dia sampai ada scene yg aku terkluar air mata. Hihihihi. Bknnya slalu nk tgk aku terkluar air mata tgk movie. Nk citer lebih2 pun x guna. Bg aku movie ni lbh berbaloi utk ditengok berbanding Transformers series. 

Okla. Sampai sini je la. X tau nk tulis apa lg dah. Till then....

P/S: tiba terasa nk beli semua siri novel Harry Potter. nk buat koleksi....
 

Saturday, July 23, 2011

Dunia Berbahagi Gender

Mcm mn agaknya kalau semua perkara kat dunia ni dibahagkan ikut gender. Hmmmm....

(1) sistem pendidikan akan ada dua. so, kita akan ada tadika, sekolah dan universiti yg berlainan utk setiap gender. sukatan pelajaran mgkn sama atau berbeza. hmmmm....
(2) semua jenis pengangkutan pun (x kira la awam ke personal) akan ada 2. bas, teksi, kereta api, kapal, kapal terbang malah kereta & motosikal pun asing. stesen minyak pun asing. maka akan terjadilah men's malaysia arlines (cthnya) & women's petronas. (mcm lawak je kan....)
(3) rmh pun asing2. walaupun 1 keluarga & dah kawen & ada anak, lelaki & perempuan dok asing. paling rapat pun sblh rumah je. anak laki dok dgn bapak & anak ppuan dok dgn mak. mak & bapak hny blh jmpa sthn skali iaitu time wedding anniversary. huhuhuhu....
(4) jalan raya pun asing2. ada men's road & women's road. pejalan kaki pun x leh sama. ppuan akan jln sblh kiri lelaki sblh kanan....
(5) sistem politik pun asing2. so akan ada 2 parlimen. akan ada 2 perdana menteri/presiden. pilihan raya pun akan ada 2. lelaki vote utk lelaki, ppuan vote utk ppuan. utk negara yg beraja, akan ada raja utk lelaki & ratu utk ppuan....

nak dipendekkan citer semua bnda asing la. x kesah la restoran ke, pasar ke, toilet ke (eh sjk bila plk toilet lelaki & ppuan skali), apa2 je la semua asing. cuba korg bayangkan....

P/S: entah apala yg aku merepek tgh2 mlm buta ni. adohai.....

Wednesday, June 15, 2011

Training Wheel Part 1

Apa plak training wheel ni? Hehehehe. Sbnrnya aku baru nk ambik lesen. Yup. Baru nak ambik. Kwn2 aku mostly dah ada lesen. Some of them even had their own set of wheels (x kesah la motorsikal ke kereta ke, janji ada kan). Aku ni plak baru nak ambik lesen. Sadis kan. I'm more of a public transport kind of person. Tp fikir2 blk kan, sampai bila aku nak naik public transport (except kapal terbang la of coz. mn la nk dpt lesen ny ply bnda tu. kalau ada lesen pun mana mampu nak beli sendiri. hahahaha). Ssh aku nak ke mana2. Xda time flexibility. So aku bgtau mak aku nak ambik lesen cuti 4 bulan ni. Mak aku ok je.

So lps aku blk aku ddk je la kat rumah. Mak aku x bagi aku kerja kat tmpt yg aku slalu kerja tu. Ssh nak dpt cuti. Aku jd la tkg masak je kat rumah. Hehehehe. Mak aku plak nak kat tempat yg anak kwn dia blajar dulu. Nak mtk no phone org tu kat dia pny la ssh. Dr sblm aku blk sampai beberapa hari nak gawai baru la dpt. Aku start lps gawai.

Hari tu pg mmg gementar giler. Aku mmg mcm ni. 1st time of almost everything aku akan rasa gementar. Time msk klas tu, fuh xda sorg pun yg aku kenal. X kesah pun sbb aku dah biasa sendirian. Kelas tu utk kursus KPP. 5 jam. Fuh rasa nak patah pinggang dok dlm bilik tu. W/pun ada break tp still sakit oo duduk lama2. Instruktor tu nama dia Jani bekas askar. Dgr je nama tu aku rasa nak gelak sbb aku pernah namakan kucing aku Jani time aku kecik2 dulu. Kucing tu la yg paling aku syg tp dia hilang. Huhuhuh. Kelas tu boring tp nsb baik dia ada selitkan lawak2 cikit. Kalau x....... Yg plg aku kesal adalah 3 org bdk cina dpn aku tu. X tau nk respect instruktor tu lgsg. Dah la ddk dpn. Buat bising plak tu. Aku rs bdk2 time bdk2 sekolah lg kot. Nampak muda lg. Plus ada terkejut ada sorg pak cik baru nak ambik lesen. Umo dah 62. Wahhhhh. Tkejut semua org dlm kelas tu.

Ahad ni (kot) aku nk pg test komputer plak. Lps test tu baru kursus 12 jam (6 jam motorsikal 6 jam kereta) pastu baru blh dpt lesen "L". Wish me luck. Till then....

Tuesday, May 31, 2011

Don't mess with "Mother Nature"

People say never mess with "Mother Nature". I've learned it the not so hard way but still it teaches me a lesson. Kesahnya begini. Mggu lps aku post sesuatu kat FB (rujuk gambar bawah).


Trs "Mother Nature" mrh sbb aku kutuk dia. Start esoknya, lbh krg pkl 3 je hujan setiap hari (smlm pun hujan, hr ni aku x tau la plak. nampak mcm nak hujan je). Bkn stakat hujan je. Skali dgn guruh & kilat. Takot..... Mtk maaf byk2 ye "Mother Nature". X sengaja. Huhuhuhuh....

Tiba2 teringat plak cikgu aku ckp kat sekolah dulu (x ingt rendah ke menengah & x ingat subjek ape. nama cikgu tu pun aku x ingat. kwang kwang kwang). Dia ckp kalau hujan lps tgh hari ni hujan perolakan. Slalunya hujan perolakan ni disertai guruh & kilat. Ooooooo. Baru aku teringat time. Hujan time pagi plak hujan monsun & slalunya ada time monsun je, rsnya kat Malaysia ni hujung thn.

Oklah. Ni la last post aku bln Mei ni. Esok dah bln Jun. Oh ya sblm terlupa, selamat menyambut pesta keamatan kpd semua sabahans (30 & 31 Mei) & selamat hari gawai kpd semua sarawakians (1 Jun). Till then....

Tuesday, May 24, 2011

EPL 2010/2011 Review (Bottom Half)

Posting lps aku review Top Half & spt y dijanjikan aku akan review Bottom Half plak. So check it out

11. West Bromwich Albion
Berada di zon penyingkiran pada pertengahan musim Namun selepas pemegian Roberto Di Matteo & digantikan dgn Roy Hodgson, nsb mereka berubah. Dgn hny 2 kekalahan dlm 11 perlawanan, beliau berjaya mnyelamatkan West Brom drpd pnyingkiran. Byk improvement hrs dibuat jika ingin kekal dlm EPL slps musim dpn.

12. Newcastle United
Agak mengejutkan melihat kelab yg pernah mencabar Man Utd utk gelaran juara EPL disingkirkam 2 musim lps. Namun mereka hny memerlukan 1 musim utk kembali ke EPL. Ketajaman Andrew Caroll byk membantu mereka di awal musim. Namum, selepas beliau dijual ke Liverpool prestasi kelab sedikit merudum. Salah satu kejayaan terbesar kelab musim ini adalah mengikat Arsenal 4-4 slps ketinggalan 0-4 pada sprh ms pertama. mmg sgt mengagumkan. Skuad sedia ada harus diperkuatkan terutamanya di bhgn serangan slps pemergian Caroll sekiranya ingin kembali sbg pencabar musim dpn.

13. Stoke City
They are not playing the prettiest football in EPL but when it deliver a another year of survival, they don't care. Berjaya ke final FA Cup utk kali pertama merupakan pencapaian terbaik mereka setakat ini. Mereka juga berjaya menggelakkan diri dr tersingkir. Utk kelab yg bermain secara biasa, sampai ke final sudah cukup hebat. Utk mgulangi kejayaan yg sama agak sukar musim depan. Oh ya. Mereka turut berjaya ke 3rd qualifying round Europa League atas tiket runner-up FA Cup. Best of luck.

14. Bolton Wanderers
Kedudukan yg agak mengecewakan utk pasukan yg dipenuhi pemain berbakat. Berada di top half hampir sepanjang musim namun kekalahan dalam 5 perlawanan terakhir menyebabkan mereka jatuh ke tangga ke-14. Berjaya ke semi final FA Cup namun dibelasah oleh Stoke City 0-5 mungkin menyebabkan moral pasikan jatuh.

15. Blackburn Rovers
Agak mengejutkan apabila pengurus Sam Allardyce dipecat ketika kelab berada agak selamat drpd zon penyingkiran. Kesannya jelas tatkala melihat mereka bertarung utk tidak tersingkir pada perlawan terakhir musim ini. Sukar dipercayai kelab ini pernah menjulang EPL pd musim 1994/1995. Utk kembali kpd kegemilangan musim tersebut agak sukar kerana byk kelab lain telah meningkat dr tahun ke tahun.

16. Wigan Athletic
Berada di zon penyingkiran hampir sepanjang musim, kemenangan dalam 2 perlawanan terakhir dibantu kekalahan pasukan lain berjaya menyelamatkan mereka drpd tersingkir. Mereka mungkin mndapati diri mereka berada di zon penyingkiran sekali lagi sekiranya tiada perubahan dilakukan.

17. Wolverhampton Wanderers
Turut berada di zon penyingkiran hampir sepanjang musim namun kemenangan dalam 2 drpd 3 perlawanan terakhir berjaya menyelamakan mereka. W/pun pengurus mereka mensasarkan utk ke Top Half musim dpn, dgn skuad sedia ada, ia sukar utk dilakukan. Spt Wigan, mereka mgkn berada dlm zon penyingkiran sekali lagi pada musim dpn.

18. Birmigham City
Musim yg amat bercampur baur utk mereka. Kejayaan menjulang League Cup amat manis namun tersingkir dr EPL amat pahit utk ditelan. Nasib mereka berubah slps kejayaan League Cup. Prestasi kurang memberangsangkan menjadi faktor mereka tersingkir. Layak ke Europa League play-off musim dpn namun rsnya mereka tidak mampu utk pergi jauh.

19. Blackpool
Agak menyedihkan melihat kelab yg bermain dgn sgt menghiburkan ini tersingkir selepas hny 1 musim di EPL. Antara kelab yg byk menjaringkan gol namun kepincangan di barisan pertahanan menyebabkan mereka bolos paling byk iaitu 78 kali. Mempunyai rekod perlawanan Home & Away yg hampir sama. Kejayaan termanis mereka mungkin ialah menewaskan Liverpool 2-1 Away & Home. Sekiranya mereka bertemu dgn pasukan lain pd perlawanan terakhir mereka mungkin berpeluang utk kekal di EPL (mereka bertemu Man Utd pd perlawanan terakhir & kalah 2-4 selepas mendahului 2-1 pada satu ketika). Goodbye Blackpool. You will be missed.

20. West Ham United
Utk kelab yg dibintangi 4 pemain skuad kebangsaan England, prestasi kelab ini amat mengecewakan. Mereka merupakan satu2 kelab yg dirasakan mmg selayaknya utk disingkirkan. Berjaya terlepas drpd penyingkiran pd musim lps namun nsb tidak menyebelahi mereka musim ini. Avram Grant yg pernah membawa Chelsea ke final Champions League namun gagal membawa kejayaan sama utk kedua2 kelabnya selepas itu iaitu Portsmouth & West Ham. Beliau dipecat 1 jam selepas West Ham disingkirkan dr EPL. Masa dpn kelab ini belum pasti & ramai pemain bintang akan beralih arah utk trs kekal di EPL.

Itu sajalah review aku utk EPL musim ni. Hrp2 EPL musim dpn akan lbh menarik dgn kedatangan kelab baru Queens Park Rangers & Norwich City. Kedua2 kelab ini pernah berada dlm EPL. Satu lg tempat akan ditentukan dlm  final play-off antara Reading & Swansea City. Reading pernah berada dlm EPL manakala Swansea blm pernah. Good luck kpd semua team yg promoted musim dpn. Ok la. Till then....

Monday, May 23, 2011

EPL 2010/2011 Review (Top Half)

EPL musim ni dah pun tamat mlm semalam. Tahniah kpd Juara Manchester United & selamat tinggal kepada Birmingham City, Blackpool & West Ham United. Musim ni merupakan musim yg paling interesting bg aku. Dan musim ini jgk mrupakan musim yg paling aku ikuti selepas aku kluar dr rumah utk msk matriks dulu. So, aku nak review musim ni. I'll try not to be bias on my review (I'm a big fan of the 19 time champions MANCHESTER UNITED). Aku akan review setiap team mngikut kedudukan dlm table. Aku mulakan dgn top half (1-10).

1. Manchester United
Team Man Utd musim ni bukanlah team terkuat Man Utd tapi team ni ada sesuatu yg team musim2 lps xda iaitu unity. Mrk bekerja sbg satu team & bukan mngejar kejayaan individu. Kelab ini seimbang dr segi komposisi pemain & dibarisi oleh gabungan pemain junior & senior. Walaubagaimanapun, kutipan mata mereka jg lbh rendah drpd musim lps. Away form sgt teruk (5-10-4) tp home form sgt menakjubkan (18-1-0). Ini merupakan faktor yg membawa kpd kejayaan mereka musim ni. Hopefully, team ni dikekalkan & dgn bersaranya Edwin Van Der Sar, goalkeeper baru yg standing harus dibeli semasa summer transfer window bg mengekalkan kejayaan. Ms dpn Paul Scholes jg msh samar. So, midfielder baru jg harus dibeli.

2. Chelsea
Amat mnyakinkan di awal musim namun persembahan hambar di pertengahan musim mengakibatkan mereka gagal untuk mengulangi pencapaian musim lepas. Dibarisi oleh pemain2 yg kebayakannya berusia lingkunagn lwt 20an atau awal 30an merupakan antara faktor kegagalan mereka. Kedatangan Fernando Torres tidak membantu langsung namun David Luiz sedikit memberi kelegaan di bhgn pertahanan. Dengan pemecatan Carlo Ancelotti beberapa jam selepas kekalahan kpd Everton, sukar bg mereka utk mewujudkan kesatuan & kesepaduan antara pemain. Summer transfer window ni hrsnya digunakan sebaik mungkin utk membeli pemain muda yg berkualiti utk digabungkan dgn pemain senior sedia ada.

3. Manchester City
Tidak mengejutkan utk melihat team ni ditangga ke-3 musim ini. Dengan jumlah duit yg dilaburkan, mereka sepatutnya diposisi lebih baik namun kedudukan mereka tidak mengecewakan. Prestasi mereka kurang konsisten. Adakalanya bermain dgn sgt bgs namun adakalnya bermain dgn mengecewakan. Syabas diucapkan atas kejayaan mengakhiri kemarau gelaran 35 tahun meraka dgn menangi FA Cup. Walaubagaimanapun, dgn ura2 pemergian kapten mereka, Carlos Tevez, mereka sptnya bersedia utk berbelanja bsr sekali lagi. Ada khabar angin meyatakan mereka ingin membawa dua Jepun Keisuke Honda & Yuki Abe.

4. Arsenal
One word. Disappointing. Pada satu ketika mereka dilihat mampu mengakhiri kemarau gelaran 5 thn & berpeluang utk merebut 4 gelaran. Mereka bermain dgn sgt menghiburkan. Tp tiba2.... Puf...... Selepas kekalahan di final League Cup, tersingkir dr FA Cup & Champions League,prestasi mereka turun mendadak. Moral pasukan jatuh. Barisan pemain muda Arsene Wenger tidak mempunyai kekuatan mental utk mnghadapi semua itu dlm masa kurang 4 minggu. Jika msh berada di Emirates musim dpn, beliau seharusnya melabur utk membeli goalkeeper baru & memperkuat bhgn pertahanan. Namun dgn ura2 pemergian ramai pemain muda berbakat & sekiranya Cesc Fabregas meninggalkan Arsenal utk ke Barcelona musim dpn, Arsenal sukar utk mencabar gelaran juara musim dpn.

5. Tottenham Hotspur
Musim yg menakjubkam utk mereka. Berjaya ke suku akhir Champions League & berdepan Real Madrid merupakan pencapaian terbaik kelab ini di era baru. Namun, mereka tidak akan kembali musim dpn & hny akan bermain di play off Europa League. Agak mengecewakan bagi pasukan ini yg bermain dgn sgt bagus musim lps. Kebergantungan kpd Gareth Bale & Rafael Van der Vaart menyebabkan kelab ini gagal mencapai aksi konsisten. Namun, sekiranya barisan sedia ada dikekalkan &diperkuatkan dgn pembelian pemain baru utk mgukuhkan pertahanan, kelab ini mgkn mampu mencabar semula musim dpn.

6.Liverpool
Penamat yg baik utk kelab yg pada satu ketika berada di zon penyingkiran. Prestasi di awal musim mengecewakan namun selepas pemergian Roy Hodgson & digantikan oleh Kenny Dalgish, prestasi kelab naik. Pemergian Fernando Torres tidak membawa impak besar & dgn kedatangan Luis Suarez & Andrew Caroll byk membantu kebangkitan kelab ini. Pastinya kegagalan ke Europa League akan menjadi rahmat kpd mereka kerana mereka blh fokus utk memenangi gelaran musim dpn & merampas kembali gelaran kelab paling berjaya di England drpd Man Utd.

7. Everton
Spt jiran mereka Liverpool, kelab ini turut bermula dgn agak hambar. Pernah berada hampir dgn zon penyingkiran. Persembahan mereka kurang menentu namun akan memberikan prestasi terbaik ketika berdepan kelab2 top 4. Kejayaan menumbangkan Chelsea dlm saingan FA Cup merupakan turning point mereka. Dengan skuad yg ada, mereka mampu utk menjadi pengacau musim hadapan & berupaya utk menumbangkan kelab2 besar atau setidak2 nya menyusahkan mereka. Mereka juga tidak akan berbelanja besar utk musim dpn memandangkan skuad sedia ada sudah memadai utk kembali sebagai pengacau musim dpn.

8. Fulham
Kerap kali menjadi pengacau utk kelab2 besar satu ketika dahulu namun musim ini mereka gagal memberikan impak sama musim ini. Mereka telah mnjadi kelab mid table yg regular (kalah dgn kelab elit menang dgn kelab kecil). Walaubagaimanapun, kelab ini mungkin kembali ke Europa League musim dpn atas tiket Fair Play oleh itu musim mereka mungkin bermula awal. Byk yg harus diperbaiki utk kelab ini mencabar kelab2 elit musim hadapan.

9. Aston Villa
Merupakan salah satu pencabar utk ke Champions League pd musim lps namun pada musim ini bergelut di zon penyingkiran pada pertengahan musim. Pemergian Martin O'Neil sblm bermulanya musim ini nya memberikan impak negatif. Mujur pembelian semasa January transfer window berjaya menyelamatkan mereka drpn tersingkir. Dgn masa dpn Gerard Houllier yg msh belum pasti akibat masalah kesihatan, ms dpn kelab ini juga masih dlm kesamaran. Tidak diketahui apa akan berlaku pd summer transfer window. Beberapa pemain handalan mereka turut diintai oleh kelab2 elit.

10. Sunderland
Bermain dgn amat bgs di awal musim namun prestasi mereka merudum tiba2. Kekalahan demi kekalahan mula dirasakan. Mereka berada di kedudukan terbaik utk mencabar kedudukan ke Europa League pd pertengahan musim namum prestasi merudum mereka memusnahkan segalanya. Akhirnya, mereka terpaksa berpuas hati di tangga ke-10. Kekurangan konsistensi merupakan masalah utama kelab ini & sekiranya ia dpt diatasi, mereka mampu mencabar kembali musim dpn.

Nantikan review bottom half plak ye. Till then....

Sunday, May 22, 2011

Tragedi Tanah Runtuh Hulu Langat

Al-Fatihah utk 16 mangsa tragedi tanah runtuh di Hulu Langat...
.
.
.
.
.

Dgr je ttg tragedi di dlm berita mlm smlm hati terasa sayu sgt. Mangsanya bdk2 umur bawah 15 thn. Ada 1 org dewasa 1 remaja 18 thn. Rasa syukur sgt msh diberikan peluang utk hidup.

Nmpknya rakyat msh x serik bina bangunan kat cerun bukit. Tambahan cerun tu 85 darjah plak tu. I'm not pointing fingers at anyone because what happen has happened. There's nothing much we can do about it. Cuma kita hanya boleh ambik pengajaran drpdnya dan doakan agar mereka yg terkorban ditempatkan bersama orang2 yang beriman. Amin....

Tp aku tkt gak. Rumah aku (ehemmm. rumah family aku) kat atas bukit. Tp kat tgh bukit la. Kitaorg x buat rumah kat tepi bukit. Bahaya sgt. But still the worry is there. Huhuhuhu.

Selasa ni, result provisional keluar. Takut sgt dgn paper statistik & fizik. Dua paper ni mmg killer. Kalau aku flunk dua2 paper ni, I'm doom for sure. Dah prepare nak extend 1 thn if it does happen. Huhuhuhu. Okla. Kluar topik plak. Till then....

Sixth Sense

Two cowboys came upon an Indian lying on his stomach with his ear to the ground.
One of the cowboys stops and says to the other, "You see that Indian?"
"Yeah," says the other cowboy.
"Look," says the first one, "He's listening to the ground. He can hear things for miles in any direction."
Just then the Indian looks up. "Covered wagon," he says, "About two miles away. Have two horses, one brown, one white. Man, woman, child, furniture in wagon ..."
"Incredible!" says the cowboy to his friend. "This Indian knows how far away they are, how many horses, what color, what's in the wagon -- just amazing!"
The Indian looks up and says, "Ugh ... not amazing ... wagon ran ... over me ... 30 minutes ago!"

Friday, May 20, 2011

USM vs UKM

Dua universiti ni gadoh ke? Xde la. Aku cuma tgh keliru nak buat pilihan nak sambung master. Pelik? Terkejut? Hahahaha. Mmg pt pun. Member2 yg dah grad pun x fikir psl nak sambung aku yg ada 2 sem minima ni dah terfikir nak sambung. Hihihihi. Lawak jgk kan....

Alkisahnya begini. Lbh kurang 3 bln lps, aku tgh ckp2 sambil berkenalan dgn sorg bdk farmasi 2nd year ni. Lps tu tiba2 terpacul lah sebuah cerita; skul farmasi mengalu-alukan bdk kimia utk sambung master sbb diaorg kekurangan student master. Lalu aku pun terdetik nak sambung master dlm farmasi. Bkn aku x suka kimia tp entahlah. Pharmacy looks like a better option. Tp aku pndamkan la dulu niat nak usha kat website USM sampailah 2 hari lps. Lps aku usha kat website USM aku try plak usha kat website UKM sbb dr dulu lg mmg nak msk sana. Lps tu mula la berperang. Pro & Kontra spt di bwh....

USM
1. offer 1 je iaitu clinical pharmacy
2. pngk min 2.75
3. min 3 years working experience
4. ada degree in pharmacy
Ni yg aku dpt dr website skul diaorg tp bila aku tgk website IPS, 2 yg bawah tu x perlu. Lgpun crita tu aku dgr dr mulut student. Lainla kalau dekan yg bgtau. Hmmmm. Risau gak aku. W/pun aku bknnya nak sgt msk USM, tp hati aku dah syg kat U ni. Mgkn sbb lokasi nya kot. Semuanya ada. Semuanya dekat. Lgpun aku byk kwn kat cni. Some of them hbs lambat dr aku and some of them sambung master gak. So it will be fun to be able to hang out with them again.

UKM
1. offer 2; pharmacy analysis & clinical pharmacy (tp aku lbh berminat dgb pharmacy analysis)
2. pngk min 3.00
3. ada degree in pharmacy, chemistry or chemical eng for pharmacy analysis and degree in any related fields for clinical pharmacy
Ni plak info yg aku dpt dr website UKM. Look more promising right. Lgpun aku mmg dah lama nak msk UKM ni. So, why not? I get to experience new things, meet new friends etc. Cuma aku x biasa nak hidup kat area KL-Selangor lagi. It is different from living in Penang. Hmmmmm.

Bengong btl aku ni kan. Grad pun x lagi, ni dah fikir pas master. LOL. Tp x salah kan merancang masa dpn. Hrp2 aku blh buat pilihan. Kalau x pun, aku kerja je la. Bg makan mak bapak aku. Senangkan hidup diaorg. Hmmmm. Ok la. Till then....

Thursday, May 19, 2011

Pirates of The Caribbean: On Stranger Tides



Dah lama giler x review movie yg ditonton. Pdhal slalu gak pg tgk kat panggung. Kenapakah???? Sbbnya busy je memanjang. Hohohoho....

Ok baiklah. Bior pak cik review movie ni. Pada sesiapa yang x tgk 3 movie yg awal pun x ada effect sgt. W/pun ada sikit kesinambungan dr movie lps, byk watak yg xda. It's expected sbb crita diaorg (Will & Elizabeth) dah hbs. Tp x ksh pun sbb ada watak baru. Kali ni, Jack dah jmpa love interest dia, a Spaniard by the name of Angelica. So happen that, Angelica ni anak kpd pirate yg terkenal iaitu Blackbeard. Hehehehe.

Movie ni totally ubah my perception thdp mermaid. Who knows mermaid is actually a violent creature that eat human flesh. Euwwww. They seduce the sailors and then drag them into the ocean to drown them. Huhuhuhu. Spooky (but they are super pretty though).

Movie ni mgisahkan tentang perjalanan Jack yg dijadikan tawanan oleh Angelica utk mencari Fountain of Youth. Pd ms yg sama, Barbossa nak revenge thp Blackbeard sbb mnawan kapal Black Pearl dan mnyebabkan dia tpaksa mmotong kakinya sendiri. Nak tau kisah yg lain???? Pg la tgk sendiri.

Overall movie ni fun to watch. Lots of laugh. In terms of moral value. Hmmmm. Hahahaha. Okla. Till then....

Wednesday, May 18, 2011

Home Sweet Home

Waaaa. Baru perasan dah lama x update blog. Thanks to my best friend Freda for the reminder. Hihihih. Been so busy with my finals.X nak fikir psl final dah. Menggerunkan. Result provisional kluar mggu dpn. Takot giler. Huhuhu....

Home isn't what it used to be. Why???? My sister gadoh with my cousin. And my cousin dpt backup in form of my aunties and their friends. Pity her. She's so lonely right now. So glad I'm back. But still, aku pun kena tempias. Oh well. X mati pun kalau org x tegur. I didn't loose anything. As long as I'm happy with my life, who care about them. Besides, they don't absolutely nothing in helping me to get to where I am right now.

Member2 lain semua pg LI (most of them actually) tp aku dok kat rumah jd tukang masak. Yup, you read it right. Tukang Masak. I love to cook so my mum gladly use me to cook while she goyang kaki. I don't mind. This is the least I can do to help he doing house chores (kemas rumah is so not me).

Oh ya. Baru teringat. Hari tu kluar dgn classmate sekolah. Ada sorg tu dah x jumpa for almost 5 years. Sbb???? Ada la kisah lama. Malas nak fikir. Aku pun x ckp sgt dgn dia hari tu dan dia pun x make effort to talk with me. So let it be.

This will be an extra long holiday. 4 month to be exact. I just wasted 1 week for kem PPSL last week and will be wasting another week utk sambut student baru nnti. I don't mind. 2 weeks out of 4 month is fine with me.

Tiba2 xda idea nak tulis apa. Hahahaha. Okla. Till then....

Thursday, April 28, 2011

Letak Beban Anda Sekejap

Seorang pensyarah mengangkat segelas air dan bertanya kepada pelajarnya “Anda semua teka berapa berat segelas air ini?” Mahasiswa menjawab, mereka meneka dari 5 liter sampai 200 liter. ” Sebenarnya, jawapan anda ada yang betul tapi apa yang hendak saya sampaikan hari ni ialah bukan masalah berat kandungannya, tapi bergantung berapa lama anda memegangnya. Jika saya memegangnya selama 1 minit, tidak ada masalah. Jika saya memegangnya selama 1 jam, lengan kanan saya akan sakit. Dan jika saya memegangnya selama 1 hari penuh, mungkin anda harus memanggilkan ambulans untuk saya. Beratnya sebenarnya sama, tapi semakin lama saya memegangnya, maka bebannya akan semakin berat”. “Jika kita membawa beban kita secara berterusan, lambat laun kita tidak akan mampu membawanya lagi. Beban itu akan meningkat beratnya”. “Apa yang harus kita lakukan adalah meletakkan gelas tersebut, rehat sekejap sebelum mengangkatnya lagi”. Kita harus meninggalkan beban kita secara berkala, agar kita dapat lebih segar dan mampu membawanya lagi. Jadi sebelum pulang ke rumah dari pekerjaan petang ini, tinggalkan beban pekerjaan. Jangan bawa pulang. Beban itu dapat diambil lagi besok. Apapun beban yang ada di bahu anda hari ini, cuba tinggalkannya sekejap jika boleh. Setelah berehat nanti boleh diambil lagi…… Hidup ini singkat, jadi cubalah menikmatinya!! Perkara terindah dan terbaik di dunia ini tidak dapat dilihat, atau disentuh, tapi hanya dapat dirasakan jauh di dalam hati anda.

Tuesday, March 15, 2011

I Am Number Four


Rsnya dh 2 mggu lbh tgk movie ni. Baru ada ms nk tulis blog so baru nk buat review. Xpe la. At least me"review" jgk kn. Hehehe. Biasala. Org busy la katakan (busy la sgt). Sbnrnya hari tu x plan pun nk tgk movie, lgpun hp tgh rosak time tu. Tp berjaya jgk diaorg meyakinkan diri ini utk pg tgk.

Ok la. Tanpa membuang masa. Lets review this movie. Movie ni adaptasi dr sebuah novel dgn tajuk yg sama karya Pittacus Lore. Novel ni telah menjadi novel kanak2 best seller selama 6 mggu dlm The New York Times Best Seller list. To be frank, aku sbnrnya x minat nk baca novel x kira la bahasa atau genre apa sekalipun (even Harry Potter yg org semua tgila-gilakan tu aku x baca 1 buku pun). Tp kalau bab movie mmg aku suka, x pernah miss 1 pun movie Harry Potter (x sabar tggu julai ni. penghabisan). Eh!!!! Apa aku mlalut psl Harry Potter plak ni.

Ok, back to asal. Movie ni mgisahkan ttg kisah anak2 alien yg planet diaorg dah dimusnahkan. So diaorg pun lari ke Bumi. Diaorg ni ada 9 semua nya & msg2 ada power masing2. Plus diaorg ni ada guardian msg2. Ada la musuh diaorg ni alien lain. Diaorg ni tgs diaorg bnh alien ni (x tau sbb apa). 3 org dh dibunuh so skrg turn yg no. 4 plak (diaorg mesti dibunuh ikut turn. hahaha. blh plak mcm tu kn). So, nk tau kisah selanjutnya, kena la tgk sendiri.

So, apa pendapat personal aku psl movie ni. Hmmm. Ok la. Best la jgk. Typical action movie. Lawan2, tembak2, tumbuk2. Ada cinta2 ckit. Sgt typical. Ada rebellion remaja thpd org dewasa. Apa lg ek???? Overall movie ni sgt typical movie remaja. Dh terbiasa & xda elemen baru.

Pengajaran movie ni???? X byk sgt la. Hmmmm. Bg aku fikir jap.... Ok pengajaran yg pertama, hmmmm. Ntah. Xde la.... It's a movie you watch to have fun. Overall aku bg movie ni 3 bintang.....

Thursday, March 10, 2011

37thTemasya Olahraga Tahunan (TOT) USM

It has been a while since my last post. Been very busy lately. With what? TOT is one of them. Hihihihi. It's one of the most anticipated event in USM (I think so). And for the first time in my 3 years studying here, I'm part of the organizing committee (1st year I'm a no comer [busy with my citrawarna at that time], 2nd year I'm the spectator).

Overall. The event was a great success. Although there are some troubles at the opening ceremony, some backstabing, kutuk2 belakang and etc, still no big problem happen. Just one mini fight (I'm not sure it is small enough to be called mini but it isn't big enough to be called a big fight) happen between a foreign student and the referee. But it's solved (I think).

Here are some pictures of the event:








the opening ceremony








some of the participating athletes



the cheerleader (one of it)

Can't wait for it to happen again next year. Hope that it will be better than this year. Till then....

Wednesday, March 9, 2011

British English vs. Malaysian English

Who says our English is teruk? Just read below - Ours is simple, short, concise, straight-to-the-point, effective etc.

WHEN GIVING A CUSTOMER A BAD NEWS
British: I'm sorry, sir, but we don't seem to have the sweater you want in your size, but if you give me a moment, I can call the other outlets for you.
Malaysian: No stock.

RETURNING A CALL
British: Hello, this is John Smith. Did anyone call for me a few moments ago?
Malaysian: Hello, who call?

ASKING SOMEONE TO MAKE WAY
British: Excuse me, I would like to get by. Would you please make way?
Malaysian:: S-kew me.

WHEN SOMEONE OFFERS TO PAY 
British: Hey! Put your wallet away, this drink is on me.
Malaysian:: No need lah.

WHEN ASKING FOR PERMISSION
British: Excuse me, but do you think it would be possible for me to enter through this door?
Malaysian: (pointing at the door) Can ah?

WHEN ENTERTAINING
British: Please make yourself right at home.
Malaysian: No need shy shy one lah!

WHEN DOUBTING SOMEONE 
British: I don't recall you giving me the money.
Malaysian: Where got?

WHEN DECLINING AN OFFER
British: I would prefer not to do that, if you don't mind.
Malaysian: Don't want lah.

IN DISAGREEING ON A TOPIC OF DISCUSSION
British: Err...Tom, I have to stop you there. I understand where you're coming from, but I really have to disagree with what you said about the issue.
Malaysian: You mad ah?

WHEN ASKING SOMEONE TO LOWER THEIR VOICE.
British: Excuse me, but could you please lower your voice? I'm trying to concentrate over here.
Malaysian: Shut up lah!

WHEN ASKING SOMEONE IF HE/SHE KNOWS YOU..
British: Excuse me, but I noticed you staring at me for sometime. Do I know you?
Malaysian: See what, see what?

WHEN ASSESSING A TIGHT SITUATION
British: We seem to be in a bit of a predicament at the moment..
Malaysian: Die lah!!

WHEN TRYING TO FIND OUT WHAT HAD HAPPENED
British: Will someone tell me what has just happened?
Malaysian: What happened ah? Why like that one lah?

WHEN SOMEONE DID SOMETHING WRONG
British: This isn't the way to do it. Here, let me show you.
Malaysian: Like that also don't know how to do!

WHEN ONE IS ANGRY
British: Would you mind not disturbing me?
Malaysian: Celaka you!

Tuesday, February 22, 2011

Burlesque


"It takes a legend to make a star". Truly I like this tag line. It takes someone to build someone. Oh BTW burlesque is pronounced as /bɜːˈlesk/ and it means a theatrical entertainment in the USA in the late 19th and early 20th centuries that had amusing acts and a striptease (= a performance in which someone removes their clothes). Just by hearing the meaning of the movie title make me arouse. Hahahaha. Ok. It's true that this movie have some striptease scene both by Christina Aguilera and Cam Gigandet. But that's not what this movie is about. It's about the people inside of it.

When I saw it's poster a few month back, I was trilled. I'm a big fan of both Christina Aguilera and musical movie. And truly, my wait worth it. The movie was great, the song were awesome and who can deny the vocals of Christina. Fuh..... Mind blowing vocal.

But, this movie is not for the conservative mind. Why, see the title meaning and you know why. The clothing are much too sexy for the conservative mind (not for me of course). Then there were a striptease scene by both Christina and Cam that I think is kinda funny (I don't know about the conservative mind. maybe they find it disgusting and shameful). This movie making me feel hot inside a very cold cinema hall. Hahahaha....

There's some moral values inside the movie. Firstly, you must persistent and fight for your dreams. Whatever your dream is, you must fight for it even when people get in your way. Next, money isn't everything. It is true that money is important but it is everything. There some things that money can't buy. Be careful on anyone you've just met. They might take advantage of you. Hmmm. You must watch it

Overall this is a great movie to watch and please mind their clothing. Hahahaha. I give this movie 4 star. Till then.....

P/S: I'm a bit disappointed because I was hoping to see more of Diana Agron in this movie and maybe her singing too. But it's ok. Having Christina singing a lot of songs covers it....

Monday, February 21, 2011

5 wrong reasons to vote for a candidate

(1) family ties
voting for your family members might seem the way for you to support them and you know them well enough, but please consider the option that there might me other person that suit the job


(2) friendship
even if the candidate is your friend, please do not vote for him/her because of that. He/She might be your friend but he/she may not suit the job


(3) race
a very wrong reason to vote. you cannot be racism. race does not determine a good leader


(4) statehood
this is another very wrong reason to vote. come one. we're malaysians and it doesn't even matter where you come from


(5) gender
just because you're a guy/girl doesn't mean you should vote for the same gender as yours. bear in mind that gender doesn't determine leadership


happy voting guys....

Sunday, February 20, 2011

The Mechanic


Setelah sekian lama x mnonton movie di pawagam, I'm back. With 2 movies. Yup. Ni kes lps gian la ni. Hahahaha. Ok 1st movie yg aku tgk The Mechanic. Aku tgk movie ni dgn 2 org besties aku kt USM ni (Wawa & Zaza) semalam. 2nd movie plak Burlesque hari ni. Ni aku g tgk sorg2. Post ni, aku nak citer psl The Mechanic je. Nnti 2nd post aku citer plak psl Burlesque.

Kitaorg x plan nk tgk movie ni. Dtg QB pilih2 & tgk. Kisah dia mgenai pembunuh upahan yg sgt efficient yg mampu membuat satu pembunuhan seolah-olah seperti satu kemalangan. Movie ni sgt typical action movie. Watak utama dia perahsia, pendiam & agak anti sosial (ddk pun sorg2 dlm hutan). Nothing new. Movie ni x emphasize watak wanita. All the main cast are male (a bit disappointed bcoz I love when girls kick ass. opsss. mind my word ussage). 

Nevertheless, it's a fun movie to watch. Filled with action, brutality and blood (luckily I know it's not real blood or I'll faint straightaway). Nothing much I can pick out of it in terms of the moral values. Just that there're some ethic issue such as how far would you go to achieve what you want? In this movie, there's no limit on how far can you go but on my behalf I think there's should be a limit. If there's no limit, the world will be in chaos (just like in the movie). And then, will you go and backstab someone you know (even your friend)  when you are forced to do it? Hmmmmm. I hope I won't have to do that.

There nothing much I can say about this movie. It's simply a movie to watch and enjoy without thinking much about the story line and what we can pick up from it. I give this movie a rating of 3 stars. Till next time....

Saturday, February 19, 2011

Rimas + Lemas

Tiba2 rs mcm nak nyanyi lagu The Fabulous Cat plak. Aku rimas aku lemas. Kenapa? Sbb PRK yg bagi aku agak merepek tu. Kwn aku kt UTM pun ada pandangan yg sama dgn aku. sila baca Seriously. Aku setuju sangat dgn apa yg kwn aku tulis tu.

Bg aku same je. Aspirasi ke Pro-M ke. Xda beza pun. More Talk Less Walk. Time kempen, janji macam2. Nak bg tu la, nak improve ni la. Alih2, apa pun xda. Kalau fikir logik, xde apa2 sgt yg blh dibuat dlm ms 1 tahun diaorg berkuasa. Even kerajaan Malaysia yg mgnudi tiap 5 thn pun, you don't see a lot of big changes made during those time. So kpd para calon, manifesto korg tu biarlah login & realistik. Nak improve WiFi? Blh, sekiranya internet service di Malaysia setanding negara maju (My Korean friend ckp internet kat Malaysia mcm slow mcm siput. LOL). Nak makanan murah? Blh je asalkan korg mampu bg subsidi memandangkan harga brg naik (mampu ke nk subsidi semua student????). Nak perbaiki perkhidmatan bas komuter? Blh je asalkan korg blh pujuk pemilik syarikat bas utk beli bas baru semuanya (nak ke diaorg? minda biznes ni lain ckit. slagi blh dipakai diaorg akan pakai.).

Bnda2 ni la yg selalu berbangkit, baik Aspirasi mahupun Pro-M. Be logical guys. Nothing change instantly. Even an ugly caterpillar doesn't change into a beautiful butterfly instantly. So, apelah sgt yg korg mampu buat dlm setahun. MPP bertukar setiap thn. Lain padang lain belalang akhirnya bnda tu x selesai2 jgk. So, bnda ni akan berlarutan & bnda ni jgklah yg korg perjuangkan saban thn. Stop it guys. Kami rimas kami lemas. Sbb tu la byk org dah mls nak ambik tahu sbb xde faedah pun. Baik diorg dok bilik, study, dpt CGPA 3.50 ke atas pastu kerja. X myusahkan org.

Aku setuju sgt2 la dgn kata2 kwn aku dlm blog dia tu. sila baca Time2 mcm ni, prinsip kelestarian yg diperjuangkan olh USM hilang entah ke mana. Flyers la, poster la, tempek sana, tampal sini. Korg tahu kn ape kitaorg buat dgn bnda tu semua. Ambik, senyum, jln jauh ckit, jmpa tong sampah, buang. Kalau dpt kertas A4 yg sblh belakang dia kosong, guna utk buat short note (at least ni lestari ckit. [aku la tu. hehehe.] angkat bakul plak. LOL).

Satu lg yg aku x suka adalah bnda ni mampu merosakkan sebuah persahabatan. I really treasure friendship (terpulang la korg nak percaya atau x). Seriously, aku x tau apa akan jd lps PRK ni. Adakah akan kembali bersahabat, atau terus bermasam muka. Oh, tidak!!!! Memikirkannya je buat aku jd takut. huhuhuhu. Pls guys, never let politics ruin your relationship. It's not worth it.....

Apelah yg aku mencarut ni. Lab report x siap lg cbok plak nak blogging. Oklah guys. Till next time....

Tuesday, February 8, 2011

Study Schedule/Tips Belajar


  1. It is important that you set up a regular study schedule, preferably a daily one. 
  2. Make sure that you read the syllabus for the course and adhere to the schedule set by your instructor. The lectures will make much more sense if you read the corresponding text material before attending them. 
  3. As a general rule, you should devote about two hours of study time for each hour you are in a class. 
  4. If you are having troubles with the course, seek the advice of the instructor or other students who have taken the course. You may find it necessary to seek further instruction from experienced students. 
  5. Very often, instructors offer a review sessions in addition to regular class periods. 
  6. Avoid the practice of delaying study until a day or two before the exam. More often or not, this approach has disastrous results. 
  7. Rather than undertake an all-night study session before a test, briefly review the basic concepts and equations and then get a good night's rest.
------------------------------------------------------


  1. Adalah penting bagi anda untuk menetapkan jadual belajar yang teratur, sebaiknya anda meluangkan masa untuk belajar pada setiap hari.
  2. Pastikan anda membaca sukatan kursus dan mematuhi jadual yang telah anda tetapkan. Kuliah-kuliah akan menjadi lebih mudah difahami sekiranya anda membaca bahan-bahan teks yanf sesuai sebelum mengikuti kuliah tersebut.
  3. Anda seharusnya meluangkan kira-kira dua jam waktu belajar bagi setipa jam anda berada dalam kelas.
  4. Jika anda menghadapi masalah dengan kursus tersebut, dapatkan nasihat daripada pensyarah yang berkenaan atau pelajar yang telah mengambil kursus tersebut. Adakalanya, anda perlu untuk meminta nasihat dan pandangan daripada pelajar yang telah mengambil kursus tersebut.
  5. Adakalanya, pensyarah akan mengadakan sesi ulang kaji selain daripada masa mengajar biasa.
  6. Elakkan amalan mengulangkaji satu atau dua hari sebelum ujian. Amalan ini lebih banyak mendatangkan keburukkan daripada kebaikkan.
  7. Sebaiknya, daripada mengadakan sesi belajar sepanjang malam sebelum ujian, anda menyemak semula konsep-konsep asas dan persamaan dan selepas itu tidur dan mendapatkan rehat yang secukupnya.


    Monday, February 7, 2011

    Cuti yg Happy

    Akhirnya, cuti dah abes gak. Hari ni dah mula kelas, kuliah, lab dan yg sewaktu dgnnya (w/pun ada yg x blk lg including both my roommate). What a holiday it has been. Cuti ni mmg cuti utk merapatkan hubungan dgn kwn2 both new and old.

    Mula2 ada aktiviti bbq. Best giler. Dah agak lama jgk x bbq & jmpa member2 Sabahan aku. So, mlm Isnin tu kitaorg bbq & bergelak ketawa beramai-ramai. Dah lama gak x buat mcm tu. Msg2 sibuk dgn study sbb kbyknn diaorg dah final year. Ada FYP yg perlu diuruskan. So, masa utk lepak2 mmg sgt kurang. Time cuti ni la nak hang out sama2. Then waktu bbq tu, terpacul plak satu idea. Nak pg air terjun bukit hijau.

    So, pd hari pertana CNY, kitaorg pergi la ke hutan lipur bukit hijau kat kedah. Kitaorg sewa sebuah bas sbb yg nak pg pun ramai. 30 lebih orang mcm tu la. Semuanya bdk2 Sabah Sarawak. Waktu tu mmg time nak berkenalan, merapatkan hbgn & yg sewaktu dgnnya. Mmg best giler. Air sgt sejuk. Mengigil sampai ke tulang. Seriusly....

    Tanpa diduga, hari jumaat sblh mlm nya, kwn aku yg sorg tu blk. Terkejut jgk la. Lepak2, makan2, gelak2 & mcm2 lg. Lgpun time2 mcm tu aku mmg perlukan teman. Ye la. Dok sorg2 with nothing to do. At least I have somebody else to talk to besides myself (yup sometime I do talk to myself but it doesn't mean I'm crazy).

    Overall, cuti kali ni mmg byk benda yg terjadi. And it was fun. It was the time to meet some people yg dah lama sgt x jmpa & time to get ti know them better. Hopefully our friendship will get better after this. Having said all that, holiday's over. It;s time to get busy again, both with assignments and my university activity. Gosh. Till then....

    Sunday, February 6, 2011

    Worms

    It was the first day of Biology for a group of teenagers. The professor had arranged a short demonstration for the class. He took a worm and dropped it into a glass of water. The worm wriggled about in the water. Then he took a second worm and dropped it into a glass of alcohol. The worm immediately died. The professor asked the students if anyone knew what the point of the demonstration was. A boy raised his hand and said, "You're showing us that if we drink alcohol, we won't have worms."

    Saturday, February 5, 2011

    Sikit2 Lama2 jd Gunung. Hadus....

    Semua org ada hobi msg2. Dlm byk2 hobi, hobi mgumpul la yg paling femes (kot). Ada yg suka kumpul setem, sampul surat, duit syiling, duit kertas & mcm2 lg.Aku ni plak dr kecik mmg suka ada kumpul benda yg pelik2. Time aku sekolah rendah, hobi aku kumpul getah pemadam yg ada gambar. Bknnya aku pakai pun. Beli byk2 lps tu simpan. Last hilang byk pastu mls nak kumpul dah.

    Time sekolah menengah plak ada 2 fasa. Form 1-3 suka kumpul kad pokemon. Nak main x reti so kumpul je la. Ada lg kt rumah tu. Form 4-5 pulak suka kumpul majalah Hype. Pergh time tu kalau x beli satu edition boleh meroyan oooo. Sampai skrg msh x tau apa tarikan majalah tu sampai aku sggp x mkn kumpul duit utk bli majalah tu (skrg ni majalah tu dh x diterbitkan dah). Time nak SPM je tiba2 aku stop bli. Ye la. Nak exam kan. Bknnya content majalah tu yg msk exam. Hihihihi.

    Msk matrik plak xda hobi kumpul mengumpul yg heavy sgt la. Sbb time tu jd bdk skema (insaf slps keterukkan result SPM). Aku kumpul baju ckit je. Tu je la yg ada. Pastu msk je USM, aku jd pgumpul Printed T-Shirt yg setia. Skrg ni, koleksi baju aku melebih baju pompuan kot. Ada dlm 50++ pasang. Mak ai. Byk giler. Kebnykkn baju tu aku beli la & ada beberapa hasil aku join aktiviti kat USM ni. Waktu join aktiviti, pnyumbang plg byk of coz la pesta hoki. Pesta hoki sdg lepas jd field marshal dpt 6 psg, sdg ni jd coordinator dpt 7 psg. Tp x semua aku bawak la. Ada gak yg aku dh htr blk rumah tp berapa keratla sgt. Huhuhu.

    So skrg ni tgh serabut. Mcm mn la aku nk htr semua baju2 tu blk nnti. Headache gile. Mak aku srh htr pakai MASKargo. Fuyohhhh. Ko ada htr brg pakai MASKargo? Hahahaha. Nnti nak gi check dulu bayaran. Kalau mahal, hmmmmm. Entahlah. Syg giler kat baju2 tu.

    Sape2 ada idea yg bernas blh la cdgkan kat aku. & nasihat aku kat korg, kalau ada hobi tu berpada2 la. Jgn sampai melampaui batasan. Ok. Till next time....

    Friday, February 4, 2011

    Trip to Bukit Hijau

    What a trip we had yesterday. Trip yg dirancang last minit. Tp it was a success. Thanks kat member2 PERSIS yg sudi ajak kitaorg pegi. Trip tu dh jd trip Sabah Sarawak. Hihihihi.

    Pjlnan ke sana penuh kejadian. Dah la bas tu dtg lambat. Pastu blh sesat plak. Hahahaha. Pjlnan tu pttnya kejap je (ok x la kejap sgt) tp jd lama. Xpe. Dpt gak melihat sekitar Kedah. FYI aku x pernah sampai kedah lg except Bandar Baharu, tu pun pg bazaar ramadhan waktu aku kat kampus kejuruteraan dulu. Hahahaha. Tp xpe. Sampai jgk kitaorg ke destinasi.



    Sampai2 je, kitaorg terus tapau makanan sbb kami dpt info yg kitaorg nak pergi kat air terjun yg paling hujung. So, nak patah balik utk makan sgt x releven. Ok fine. Lps semua tapau & tkr pakaian, kitaorg pun gerak ke air terjun hujung. Mak ai jauh giler. Dah la jauh, kena panjat bukit plak tu. Tp xpe. View dia sgt cantik.


    Sampai je kat tempat tu, mandi la apa lg. Sejuk giler air kat situ. Air bukit/gunung rasa nya. Brrrrr. Kitaorg mandi non stop. Hny utk makan je. Rsnya dr 11-3 kot kitaorg mandi. Best giler. Air x dlm so sesuai utk org2 yg x pandai berenang. Utk yg pandai berenang blh la kacau yg x pandai tu. Hahahahaha.

     

    Lps habis puas mandi tu, kitaorg pun trn dr bukit tu. Spanjang pjalanan tu snap2 la gambar air terjun. Kitaorg pun bergambar kenangan kat entrance. Spanjang pjlnan blk tu semua org tido except aku kot (mmg dh jd sikap aku utk x tido dlm pjlnan kecuali terlampau letih). 


    Mmg best btl trip tu. Dah lama gak x mandi air terjun. Kpd sesiapa yg x join tu, serius anda rugi. Xpe2. mgkn anda blh pegi lain kali. Hahahaha. Ok. till next time....

    Saturday, January 29, 2011

    Cuti Bermula

    Akhirnya. Hari yg ditunggu2 kan itu tiba juga akhirnya. Mid sem break has officially started. Yeah. It's holiday time. After what I've been through, I need rest. Lots of it. Biasalah, time2 cuti mcm ni semua org akan balik kecuali most Sarawakians, Sabahans & final year student yg busy dgn FYP msg2. Org jauh di perantauan, mcm mn nak balik. Dok je la kat kampus msg2.

    Ada bgsnya jgk dok jauh & jrg balik ni. Sejak dok jauh2 & jrg2 balik, aku & adik aku makin bertambah rapat. Dulu, time aku dok kt rumah, hari2 nak gadoh je kerja nya. Skrg ni, kitaorg dah ok. Satu kepala. Blh buat geng. Mgkn sbb msg2 dh besar. Dah matang dr segi pemikiran. Miss my sister a lot.

    Cuti ni x tau nak buat apa. Movie mcm xde yg best. Kalau ada pun konfem x ssh nak tgk berdasarkan pgalaman aku thn lepas. Panjang giler barisan. Diaorg mcm x sambut CNY je. Ramai2 pg tgk movie. Xpe la. Mgkn tu cara diaorg nak spend time with family msg2. Ok fine. Tgk movie out.

    Jln2 dgn member. Eh chop. Mn ada org lg. Semua dah balik. So konfem x leh. Sah2 cancel. Jln2 sorg je la. Mcm x biasa plk kan. Huhuhu. Xpe. Sorg2 pun ok. Blh jln2 ke mana2 aku nak, nak balik bila2 pun blh (mak aku konfem bising kalau aku blk lewat). Ok set. Jln sorg2. Tempat : unknown. Tgk la nnti.

    Dan yg paling penting, kena study. Cuti x bermakna buku kena cuti skali. Study kena jln gak. Dah namanya student kan, kerjanya study. Lgpun aku nak naikkan pointer sem ni. Nak pecahkan tradisi. Tradisi ape? Tradisi sem 2 tiap sidang dpt ponter lbh trk drpd sem 1. Kwang3. Dr zmn aku kat matriks lg, biar sekuat mana aku study sem 2, poinetr aku pasti lbh trk drpd sem 1. So, thn ni aku nak ubah tradisi. Hrp2 berjaya.

    Cuti ada 9 hari. 9 hari utk berehat, bersuka ria sendirian, study dgn aman & mcm2 lg. Huh. Ntah apa la yg nak jd cuti ni. Tp yg paling penting, time ni la aku nak reflect balik apa yg dah aku buat spanjang part 1 sem 2 ni. Terlalu byk yg dah jd. Hmmmmmm. Xpe. Hadapi segala rintangan dgn senyuman.

    P/S : hari ni bg sokongan kat adik kayfabe aku main badminton utk skul dia. blh thn gak dia main. kalah pun xpe. yg pntg semangat tu.....